POSJETITE KURAN.BA
 
 

skopje

Ezher Beganovic | Saff br/str. 68

Laža i paralaža makedonske tragikomedije


Kako je ministar Ljube Boškovski pokušao obmanuti svjetsku javnost. Zašto je Tomislav Limov jedini na svijetu podržao svog kolegu Boškovskog?

Piše: Ezher Beganovic


Poslije kratkog okršaja u subotu, 2. marta, oko cetiri sahata ujutro, patrola makedonske policije, uzvracajuci na napad, likvidirala je sedmeroclanu teroristicku grupu u okolini Skoplja. Podatke da su oni pripremali napade na pripadnike makedonskih snaga sigurnosti, politicare i ambasade u Skoplju, policija je dobila od prethodno uhapšene cetveroclane grupe, dvojice jordanskih i dvojice bosanskih državljana."

Grom iz vedra neba


Ovako je glasila vijest koju su u ponedjeljak, 4. marta ove godine, objavile gotovo sve medijske kuce na prostoru bivše Jugoslavije. Ova vijest je "ošinula" redakciju Saffa kao grom iz vedra neba. Jer, Saff je, sedam dana ranije, napravio razgovor sa dvojicom Bošnjaka koje je makedonska policija uhapsila 13. februara ove godine.

Znali smo da je pred nama još jedna medijska kampanja usmjerena protiv Bošnjaka, a zbog cega smo bili uvjereni da cemo se u narednim danima naslušati svakojakih, provjerenih i neprovjerenih, gluposti ra-znoraznih "strucnjaka", po-put makedonskog ministra unutrašnjih poslova Ljube Boškovskog i njemu slicnih. Nije trebalo dugo da se naše slutnje i obistine. Istoga dana je ministar policije Ljube Boškovski na konferenciji za novinare izjavio da su ubijeni teroristi najvjerovatnije strani državljani, buduci su kod njih pronadeni pakistanski dokumenti. On je rekao da je "MUP Makedonije informacije o postojanju ove sedmeroclane grupe dobio prije deset dana kad je policija, u blizini njemacke ambasade u Skoplju, uhapsila dvojicu Jordanaca i dvojicu Bosanaca, kod kojih su našli disketu sa podacima da se u Skoplje treba prebaciti teroristicka grupa sa namjerom da izvrši atentate na visoke državne fun-kcionere i strane diplomate".


Kontradiktorni ministar

Televizijske stanice su, dok je ministar Boškovski govorio, istovremeno vrtile snimak na kome se mogao vidjeti okrvavljeni kamen, dvije male fotografije nekih mladica tamnije puti, jedan policijski automobil, koji su, navodno, pogodili ubijeni teroristi, velika kolicina naoružanja i sasvim nova, neotpakirana uniforma sa amblemom UçK (Oslobodilacka narodna armija).


Ministar Boškovski je pred novinarima istaknuo da su o svemu podrobno informirani americki, britanski i njemacki ambasadori, te predstavnici NATO-a u Skoplju, koji su, kako je rekao, ministar Boškovski, "vidjeli ubijena tijela sedmeroclane teroristicke grupe".

Na ministrovu žalost, medunarodni predstavnici u Makedoniji nisu "zagrizli" mamac koji im je ponuden, tako da je sutradan amba-sador NATO-a u Skoplju Klaus Folers odmah demantirao ove navode ministra Boškovskog, obavještavajuci javnost da on nije vidio tijela ubijenih i da o svemu jedino zna na osnovu izjave ministra Boškovskog, s kojim se susreo dva puta. Tom izjavom ambasador Klaus Folers javnosti je jasno stavio do znanja da medunarodni predstavnici u Makedoniji ne žele podržati ovu izrežiranu kampanju "strucnjaka" Ljube Boškovskog. Uvidjevši da nije uspio u svojim obavještajno-lopovskim nakanama za cijeli slucaj zagrijati i medunarodnu zajednicu, ministar Ljube Boškovski se u danima koji su uslijedili pokušao izvaditi iz corsokaka u koji je zapao.


Istoga dana, odnosno navecer, ministar Ljube Boškovski je makedonskoj televiziji izjavio da je MUP Makedonije informacije o sedmeroclanoj grupi terorista i njihovom kretanju dobio od albanskih seljaka. Sutradan je ministar Boškovski novinarima "Tanjuga" ustvrdio da i dalje ostaje pri svojim tvrdnjama da su najmanje dvojica ubijenih Pakistanci koji su se borili u Afganistanu. Za grupu je policija doznala, kako je tada naveo ministar, prije dva mjeseca.

Novinarka Žana Popovska-Božinovska je tih dana, u zagrebackom "Vecernjem listu", napisala da je akcija makedonske policije izvedena nakon što su americki obavještajci diskretno informirali Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije da ubacena grupa sprema teroristicke napade...


Svakim novim danom javnost je bila upoznavana sa nekim "novim informacijama" koje su dodatno zbunjivale javnost u vezi s ovim slucajem.

Makedonske vlasti su na sve nacine pokušavale usmjeriti pažnju na drugu stranu.


Limov opet "u sridu"

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bezuspješno je pokušavalo doznati šta se, ustvari, dogodilo i ko su ta dvojica državljana Bosne i Hercegovine i gdje se oni nalaze.


Saff je kontaktirao bh. ambasadora u Skoplju gospodina Fahrudina Kulenovica, kojeg smo podrobno obavijestili da su dvojica Bosanaca koja se spominju u izjavama ministra Boškovskog, ustvari, studenti Islamskog univerziteta u Jordanu Asim Sefer i Omer Avdušinovic, koji su uhapšeni 13. februara u Skoplju i koji su oslobodeni 16. februara, nakon cega su nesmetano otišli u Jordan, gdje se i danas nalaze.

MIP BiH je tih dana bezuspješno pokušavalo dobiti bilo kakvu informaciju o cijelom ovom slucaju. Makedonske vlasti se uopce nisu obazirale na uložene proteste naših vlasti. Umjesto toga, narednih dana su objavili informaciju da su oni dvojicu Bošnjaka isporucili vlastima Bosne i Hercegovine, što je MIP BiH odmah demantirao, obavještavajuci javnost da se radi o cistoj izmišljotini makedonskih vlasti. Cašu je prelilo pisanje "Washington posta" da su makedonske vlasti dvojicu Bosanaca isporucile ame-rickim snagama, koje su ih sprovele u americku bazu "Guantanamo Bey" na Kubi. Nakon toga je cak i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio neprihvatljivim postupak makedonskih vlasti zbog, kako je kazao, "ishitrenih izjava kojim se dvojica bh. državljana povezuju sa navodnom teroristickom sku-pinom".


"Jedini covjek na planeti" koji je povjerovao ministru Bo-škovskom i pri tome mu u svoj toj kampanji izdašno pomagao jest Tomislav Limov, doministar unutarnjih poslova Federacije BiH, koji je u intervjuu zagrebackom "Vecernjem li-stu", na pitanje novinara ima li informaciju o dvojici državljana BiH koji su zbog navodne povezanosti s teroristima uhi-ceni u Makedoniji i zna li ko su ti ljudi, odgovorio: "Kolege u Makedoniji rade cjelovitu istragu. Od nas ce dobiti sve što imamo o tim osobama. Te ce podatke oni tražiti posredovanjem Interpola i ocekujemo da ce nas po završetku istrage upoznati sa slucajem. U svakom slucaju, rijec je o delikatnoj operaciji. Uvijek je rizicno o komu se radi, jer dosadašnja iskustva govore da imamo osobe koje su po dva ili više puta mijenjale identitet, i ovdje su pod raznim imenima".

Makedonsko ministarstvo va-njskih poslova je naposljetku odgovorilo MIP-u BiH da ce o svemu biti blagovremeno obaviješteni.




Ivica Mišic na ’’Glasu Amerike’’

Sve informacije dobili smo od casopisa Saff


Bojim se da nemamo previše informacija koje su, na neki nacin, bile u opticaju. Naime, moram priznati da smo se mi u Ministarstvu vanjskih poslova o citavom ovom slucaju informirali iz dnevnih novina u Sarajevu i odmah potom smo reagirali i zatražili od našeg veleposlanika u Skoplju da kontaktira makedonske vlasti i da pokuša dobiti informaciju o cemu se zapravo radi. Nažalost i pored upucivanja zvanicne note od strane našeg veleposlanstva u Skoplju, u našem veleposlanstvu nisu saznali apsolutno ništa novo. Medutim, naš veleposlanik u Skoplju je na Internetu otvarajuci Islamski casopis Saff došao do jedne vrlo zanimljive informacije iz kojih se vidi da su dvojica studenta islamske teologije u Amanu u Jordanu porijeklom iz Bosne i Hercegovine pritvoreni u Skoplju negdje 12. - 13. februara, dakle prije mjesec dana su držani cetiri pet dana u pritvoru nakon cega su pušteni 17. februara ove godine. Radi se, prema casopisu Saff to moram da podvucem, o Sefer Asimu iz Travnika i Avdušinovic Omeru iz Zavidovica. Oni su pušteni oni su na slobodi… Mi cemo nastaviti sa pokušajima kako bi od makedonskih vlasti dobili dodatne informacije oko citavog slucaja.

''VOA'', 4. mart 2002.